Hoedadso wisselt van podium voor nieuwjaarsconcert 2018

Datum: maandag 1 januari 2018
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Studio 76, Trivium 170, Etten-Leur
Toegang: gratis

Hoedadso wisselt van podium voor nieuwjaarsconcert

We zetten de traditie voort, maar op een andere plaats

(Krantenartikel uit de Etten-Leurse Bode weekend, door Stella Marijnissen)

Na jarenlang op 1 januari om drie uur ’s middags de Etten-Leurse bevolking getrakteerd te hebben op een concert in Nieuwe Nobelaer, verruilt theaterorkest Hoedadso het podium begin 2018 voor dat van Studio 76 aan het Trivium.

Er komt zo een eind aan een traditie, maar de leden van het gezelschap hebben er alle vertrouwen in dat het op de nieuwe stek net zo gezellig zal zijn. Hun muziek klinkt er in ieder geval goed, dat hebben ze uitgeprobeerd, en iedereen is wederom van harte welkom om gratis te komen genieten van een swingend optreden.

Dimensie
In de beginjaren van Theo Wouters TeeWee’s Bigband, dat later theaterorkest Hoedadso werd, werd ook een traditie geboren: het nieuwjaarsconcert op 1 januari in, toen nog, De Nobelaer. Om drie uur ’s middags kon de bevolking van Etten-Leur op een muzikale manier het nieuwe jaar inluiden en vrienden een gelukkig Nieuwjaar toewensen. Enige jaren geleden kreeg dat concert een extra dimensie doordat burgemeester en wethouders van Etten-Leur daar tegelijkertijd hun nieuwjaarsreceptie hielden. Een goed idee, waarbij het mes aan twee kanten sneed.

Verbazing
Altsaxofonist Mike Savonije, die sinds 2006 aan het orkest is verbonden, vertelt: “Wij repeteren vanaf het begin in De Nobelaer. Als tegenprestatie geven we het nieuwjaarsconcert waarbij iedereen welkom is. Het is dan ook druk. drie- tot vierhonderd man zijn er altijd wel. Tot onze grote verbazing zagen we, toen de brochure van Nieuwe Nobelaer voor het seizoen 2017-2018 uitkwam, dat wij daar niet in vermeld stonden.”

Teleurstelling
Dat beaamt de secretaris van Hoedadso, Ger van den Kerkhof. “In eerste instantie leek het een vergissing, maar dat bleek later toch niet zo te zijn.”
Een gesprek met Hilda Vliegenthart, directeur bestuurder van Nieuwe Nobelaer, en Colinda Vergouwen (adjunct-directeur) volgde. “Daarbij bleek alles om de financiën te draaien. Dat was de reden waarom er voor ons concert geen plaats meer was. We waren erg teleurgesteld.”
Hoedadso ging echter met bij de pakken neerzitten en vond een nieuw podium. Ondanks de teleurstelling bestaat er nog een goede band met Nieuwe Nobelaer. “We blijven er repeteren en zullen onze medewerking verlenen aan het cultuurweekend”, aldus Van den Kerkhof

Kosten
Colinda Vergouwen van Nieuwe Nobelaer legt uit: “Die brochure was gewoon een vergissing. Er was een personeelswissel en ik ben domweg vergeten het nieuwjaarsconcert te vermelden. We wisten namelijk nog helemaal niet dat het concert niet door zou gaan. Pas eind oktober kregen we van de gemeente te horen dat, in verband met de wisseling van burgemeester, er geen receptie zou plaatsvinden. De kosten voor het nieuwjaarsconcert zijn, ondanks de vele toeschouwers, hoger dan de omzet en dat pleegt een te grote aanslag op ons budget. We willen als cultuurcentrum het geld liever besteden aan een wat breder doel zoals het cultuurweekend. Er is goed overleg geweest en we blijven samenwerken.”

Traditie
“We zetten gewoon de traditie voort, maar dan op een andere locatie”, vertelt Ger van den Kerkhof. Op 1 januari vanaf half drie tot ongeveer half zes is iedereen dan ook weer welkom, maar nu bij Studio 76 aan het Trivium.
Dit jaar géén bubbels dus zoals in Niewe Nobelaer, maar wel lekkere hapjes en een, als vanouds, geweldig en swingend concert met een divers repertoire. Van jazz- tot musicalmuziek en van Guus Meeuwis tot Amy Winehouse.