Hoedadso uit Etten-Leur kraakt niet zomaar notenHoedadso uit Etten-Leur kraakt niet zomaar notenHoedadso uit Etten-Leur kraakt niet zomaar noten

Artikel van donderdag 5 februari 2015 over Hoedadso in BN DeStem door Danny Brood

Etten-Leur - Repetitie Hoedaso
Dirigent Richard Schroevers repeteert elke maandagavond met zijn muzikanten in de grote zaal van de Nieuwe Nobelaer. foto Koen Mol / het fotoburo

ETTEN-LEUR – Op bezoek bij de wekelijkse repetitie van theaterorkest Hoedadso.

Een gezelschap van saxofonisten, trombonisten, trompetters en vocalisten heeft zich verzameld in de grote zaal van de Nieuwe Nobelaer. De lichten zijn gedimd, op het podium klinkt het gezang van Nick Jonk.

Hij zingt de musicalklassieker Feeling Good van de Engelse songwriters Anthony Newley en Leslie Bricusse. De tekst van het nummer lijkt zijn weerslag te hebben op de expressie in Jonk’s gezicht. Hij brengt het nummer ten gehore met een glimlach van oor tot oor. “Onze mensen kraken niet zomaar noten, maar zijn vooral bezig met het overdragen van een muzikaal gevoel”, zegt penningmeester Ger van den Kerkhof treffend. Daarin onderscheidt Hoedadso zich van andere orkesten, zo betoogt hij. “Wie een concert van ons bijwoont, zal dat beamen.”
Op het moment maakt de muziekgroep zich op voor de show City 2 City, een muzikale stedentrip waar verschillende muziekstijlen de revue passeren. “We streven naar een totale theatershow.

  • Hoedadso maakt zich op voor City 2 City, een muzikale stedentrip met verschillende muziekstijlen.

Hoedadso is niet zomaar een bigband die alleen maar jazzmuziek speelt. Bij ons hoor je ook pop, disco en dance. We spelen zelfs nummers van Bløf.”

Waar veel orkestgroepen te maken hebben met vergrijzing en daardoor op zoek moeten naar nieuwe leden, is dat bij Hoedadso niet het geval. “De mix zoals die er nu is, is prima. En buiten dat: wij vinden een verjonging van de muziek belangrijker dan een verjonging van de muzikanten.”

In dat kader heeft Hoedadso goed nagedacht over de schrijfwijze van de nieuwe shownaam: City 2 City. “Met een tweetje, ja. Dat is wel zo modern. Die keuze is heel bewust gemaakt”, legt Van den Kerkhof uit.

Ondertussen heeft Jonk zijn microfoon overgedragen aan collega Paula Verheijen. Voor de zangeres kan beginnen, moet dirigent Richard Schoevers eerst nog een onderonsje afronden met zijn trompettist. Een soortgelijk tafereel speelt zich elke wisseling wel af.

Tussen de bedrijven door wordt ontspannen gekeuveld over de film van de vorige avond, de verhalen in de krant of het nieuwe instrument van een collega. “Met het groepsgevoel zit het wel goed”, zegt Van den Kerkhof dan ook grijnzend. “Dat bleek ook wel weer tijdens ons uitstapje naar Siauliai vorig jaar november. Omdat Etten-Leur met deze gemeente een stedenverband heeft, mochten we daar optreden tijdens het Big Band Festival. Als je spreekt over hoogtepunten, staat deze gebeurtenis op één.”

Na afloop van het optreden werd er gezellig wat gedronken, weet Van den Kerkhof zich nog te herinneren. “Je had daar zo’n kantine in een sporthal. Daar gingen we na afloop wat pilsjes drinken. Van die mooie grote glazen”, zegt hij terwijl hij met zijn handen de formaten fijntjes aanduidt. “Na een paar uur bleek de kastelein door al zijn bier heen te zijn. Daar in Litouwen hadden ze blijkbaar niet gerekend op een stel Brabanders die daar heen waren gekomen onder het motto ‘zonder drank, geen klant’.”

De derde helft kreeg een vervolg op de hotelkamer van de muzikanten. Vooral op de kamer waar de heren sliepen, ging het feestje nog even door. De twee zangeressen daarentegen, wilden liever slapen. Daar hadden Jonk en zijn collega’s echter iets minder trek in. Van den Kerkhof: “Die hebben er toen nog vrolijk op los gezongen en dat hebben ze geweten ook. Het duurde niet lang voordat de twee dames over de gangen schreeuwden dan het rustiger moest.”

Wanneer het woord ambitie ter sprake komt, kijkt zanger Jonk zijn dirigent en penningmeester vragend aan. Dan volgt er een antwoord uit de mond van Van den Kerkhof. “Volle zalen, meer vragen we niet.” Om daaraan toe te voegen: “Ook met de bekendheid van Hoedadso kan het misschien wat beter. Het moet eigenlijk zo zijn dat mensen denken: goh, komt dit orkest uit Brabant?”

THEATERORKEST HOEDADSO
Theaterorkest Hoedadso telt 21 leden, inclusief dirigent Richard Schroevers.
Hij nam vorig jaar oktober het stokje over van Adri Kas.
De zang wordt verzorgd door vier vocalisten: twee mannen en twee vrouwen.
Het viertal zingt al zeventien jaar samen.
Hoedadso werd oppgericht in 1991.
TeeWee’s Big Band is de voorloper van Hoedadso.
Deze band werd opgericht door Theo Wouters, hij dirigeerde in totaal 35 jaar.
City 2 City is de nieuwe show.